Åbn menuen og se sidestruktur
Søg på skforsyning.dk
Send e-mail til SK Forsyning
Indtast søgeord
Vælg søgemetode
skforsyning-logo

Undgå sprøjtegifte i haven

Områdebillede:
Undgå sprøjtegifte i haven
Områdebillede Tekst til detaljevisning:

Vi har masser af billigt og rent drikkevand i vandhanerne. Sådan skal det blive ved med at være, og derfor er det vigtigt, at vi gør haverne sprøjtefri.

 

En del drikkevandsboringer ligger i eller tæt ved byområder. Brug af sprøjtegifte i haver risikerer at sive ned i grundvandet. Derfor er det vigtigt, at vi sammen gør en indsats for at beskytte grundvandet mod forurening.


Sprøjtegifte bruges til at bekæmpe ukrudt, insekter og svampe med i landbrug, gartnerier, langs veje og jernbaner og i private haver. Sprøjtegiftene er designet til at bekæmpe uønskede, levende organismer. Men desværre har nogle af midlerne negativ indvirkning på menneskers sundhed og på miljøet.


Sprøjtemidler, der kun skulle tage livet af ukrudt, kan skylles ned gennem jorden. Med tiden risikerer de at ende i grundvandet – altså i vores drikkevand.


Det øverste jordlag har en naturlig evne til at nedbryde sprøjtegifte. Nedbrydningen foregår bedst i muldlaget, hvor forskellige mikroorganismer og ilt arbejder på sagen. Nogle sprøjtemidler bliver helt nedbrudt, mens andre kun delvist nedbrydes. Herved dannes nedbrydningsprodukter, som er nye kemiske forbindelser. Disse stoffer kan være mere giftige, end de oprindelige giftstoffer i sprøjtemidlerne.


Anvender du sprøjtemidler på arealer, hvor det øverste muldlag er fjernet – det kan være på fliser og ved vejarealer - er der større risiko for, at sprøjtemidlet ikke bliver nedbrudt tilstrækkelig.


Der bliver desværre stadig brugt en hel del sprøjtegifte i Danmarks ca. én million private haver. Sprøjtgifte virker ikke specifikt mod skadedyr og ukrudt, og du kan risikere at skade andre dyr og planter, der gør nytte i haven, og derudover kan en del af sprøjtegiften ende i grundvandet. 
 

Vi opfordrer dig til helt at undlade brugen af sprøjtegifte i haven. 

Områdebillede tekst:
Undgå sprøjtegifte i haven
Hent en anden nyhed:
Aflangt billede Overskrift
Gode spareråd
Aflangt billede tekst
Det behøver ikke at være så svært at spare på vandforbruget. Klik på billedet og se gode enkle råd som kan være med til at reducere din vandregning og skåne miljøet.
Aflangtbillede_og_Link
Gode spareråd
SK Forsyning
Telefonerne er åbne
Man-tors
08-18.00
Fredag
08-13.00
Du er her >
Til toppen